Onderhandse lening

onderhandse lening

Normaal gesproken ga je voor een lening naar een bank. Of eventueel een andere kredietverstrekker, zoals een verzekeringsmaatschappij. Echter, het is ook mogelijk een onderhandse lening af te sluiten. 

Een onderhandse lening is een lening waarbij er geen bank of kredietverstrekker aan te pas komt. Hierbij dien je dan wel een beroep te doen op een vriend, familielid of andere bekende. Op die manier kan je goedkoop lenen. Of soms voor kleine bedragen zelfs geld lenen zonder rente.

De voordelen van een onderhandse lening afsluiten

Het voordeel zit het hem vooral in de lage rentestand. En het feit dat deze lage rentestand bij een consumptief krediet niet geheel naar voren komt. Want je betaalt op dit moment nog steeds tussen de 4% - 7% voor een consumptief krediet.

Wat nu als je iemand kent die spaargeld op zijn rekening heeft staan en dit wel aan jou zou willen uitlenen? Stel dat je deze persoon een rente van 2% - 3% vergoedt, dan zijn beide partijen beter af.

Maak duidelijke afspraken en zet deze op papier

Als het om geld gaat, dien je echter wel voorzichtig te zijn. Zet daarom altijd alle afspraken op papier. Dit om problemen achteraf te voorkomen. 

En betaal op tijd de lening terug. Indien je geld leent van een bekende, betekent dit niet dat je jezelf niet aan de gemaakte afspraken hoeft te houden.

Het nadeel van lenen van een bekende

Geld lenen van een bekende is altijd een risico. Je dient er dan ook ten alle tijden voor te zorgen dat je de gemaakte afspraken nakomt. 

Het laatste wat je wilt is ruzie over een lening die is verstrekt en die je niet kunt terugbetalen. 

In de praktijk gebeurd dit helaas nogal eens. Je zou zeker niet de eerste zijn die in rechtbank dient te verschijnen voor een geschil betreffende een onderhandse lening. En met zekerheid ook niet de laatste.

Een onderhandse lening via een platform aanvragen

Je kun ook een onderhandse lening afsluiten, waarbij er geen tussenkomst van een bank noodzakelijk is. En ook geen bekende. Hiervoor kan je jezelf wenden tot een platform waar particulieren aanbieden om een lening te verstrekken. 

Onderhands betekent letterlijk zonder ambtelijke tussenkomst. Dit is een erg letterlijke vertaling. In de praktijk wordt het vaak gebruikt in de content dat er geen sprake is van tussenkomst van een derde partij. En dan bij lening de tussenkomst van een bank.

Je zou dus kunnen beargumenteren of een platform voor particuliere leningen wel echt onderhandse leningen zijn. Mijn inziens gaat dit echter wel op. De eigenaar van het platform is eigenlijk meer een bemiddelaar. 

Je leent uiteindelijk het geld uit aan een particulier en niet aan het platform. Hetzelfde geldt wanneer je een lening afsluit. In dat geval leen je van een particulier en niet van het platform.

Meer rente ontvangen met een particuliere lening

Spreek een marktconforme rente af

Zoals voor alle leningen geldt dat geld lenen geld kost, gaat dit ook op voor een onderhandse lening. 

Een uitzondering kan zijn indien je snel een klein bedrag leent van een vriend of kennis. 

Je dient echter wel het begrip marktconforme rente in de gaten te houden. Indien je een bedrag leent aan iemand, zonder daar rente over te heffen dan kan het door de belastingdienst als schenking worden aangemerkt. En dat is uitermate vervelende want dan dien je schenkingsbelasting af te dragen.

Het begrip marktconforme rente is een abstract begrip. Er zijn geen vaste percentages waaraan je dient te voldoen. Het rentepercentage dient echter ongeveer gelijk te zijn aan de rente van eenzelfde  lening, indien je deze zou afsluiten bij een lening bij een derde.

Het is dan ook verstandig om vast te leggen in een contract wat de gekozen rente is. En bovendien hoe deze rente tot stand is gekomen. Je kan dit eenvoudig doen door een overzichte van vergelijingssite te printen en dit als bijlage te voegen bij het contract van de onderhandse lening.

Naast de rente die je in een contract ook andere zaken vast te leggen. Bijvoorbeeld wanneer het bedrag terug te betalen is. 

Kijk uit met geld lenen van een onbekende

Kijk uit met het afsluiten van een onderhandse lening van een onbekende. Er zijn altijd mensen die misbruik willen maken van andere mensen die in de problemen zitten. 

Zo zijn er verhalen bekend van woekeraars die onderhands geld uitlenen en dit tegen woekerrentes. Daarnaast, betaal je niet op tijd terug, dan heb je een serieus probleem. 

Dit zijn doorgaans namelijk niet de vriendelijkste  mensen die op deze manier leningen verstrekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *